Jag börjar min valkampanj såhär

Hur ska vi öka valdeltagandet i europaparlamentsvalet?

Den 25 maj i år ska vi rösta i europaparlamentsvalet. Det är inte långt kvar tills dess och partiernas valkampanjer har så sakta dragit igång. Men valkampanjande behöver inte bara innebära partipolitiskt kampanjande. Vi behöver fler valkampanjer!

Vi har påtalat det i tidigare inlägg, vikten av att prata om samhället och om politik med människor omkring oss. Ju närmare valet vi kommer desto mer hoppas jag på att jag bara får se en bråkdel av allt valkampanjande som pågår och att vi runt om i landet mobiliserar, diskuterar och gör politik levande för varandra. Jag hoppas att det pågår så mycket valkampanjande för att öka valdeltagandet att jag om ett par månader inte kommer att få plats att sammanfatta dem i ett blogginlägg. Delvis är det nog sant.  Idag släppte LSU- Sveriges Ungdomsorganisationer sin kampanjsajt ”Makten är din” som syftar till att öka valdeltagandet bland unga. En av de partipolitiskt obundna kampanjerna, alltså. Sveriges Elevråd-  SVEA gör tillsammans med Sverok  rollspelsturnén ”Det levande valet” till högstadie- och gymnasieskolor för att öka intresset för politik och demokratiska processer . Skolval arrangeras i hela Sverige för att skolelever ska få testa på metoden att rösta. Och visst behövs de!

Vid förra Europaparlamentsvalet 2009 låg valdeltagandet på 45,53 %, jämfört med 2010 års riksdagsval med 84,63 % valdeltagande (källa: valmyndigheten). Det är alltså många röstberättigade som inte röstar i europaparlamentsvalet. Vad beror det på? Det finns många analyser som svarar på det. Jag vill fokusera på frågan: Vad kan jag göra?

Utvärderingar av demokratifrämjande insatser visar nämligen att en stor faktor i valdeltagande är känsla av att politik har med mig att göra. Om politik känns relevant för mig, om jag känner att jag kan påverka och att politik handlar om det som är viktigt för mig- då röstar jag. EU känns avlägset för många. De som inte är särskilt intresserade av inrikespolitik är kanske ännu mindre intresserade av EU. Det ställer krav på oss som på olika sätt jobbar med demokrati.

Det ställer krav på mig, det ställer krav på fritidsledaren på gården, på läraren i skolan, nattvandrande föräldrarna, föreningsaktiva, fältassistenterna och på dig. Det ställer krav på oss att försöka skapa den känslan hos fler. De flesta av oss har mycket kontakt med andra människor. Därmed har de flesta av oss goda möjligheter att få fler att känna sig delaktiga i samhället.

Jag skulle kunna prata politik med de jag aldrig annars gör det med, jag kanske kan fråga fler människor vad de tycker att EU ska ha för funktion och hur det bästa samhället kan se ut. Jag vet inte vilket som är det allra mest effektiva sättet att göra det på. Men jag utmanar dig att testa olika sätt att få människor i din närhet att känna sig delaktiga i politiken, eller att politik handlar om dem.

Något måste vi göra, var och en av oss.

Jag börjar min valkampanj såhär:

  • Jag lovar att jag ska rösta i Europaparlamentsvalet
  • jag läser på om EU:s beslutsorgan så att jag bättre kan förklara för andra, tex här.
  • jag ska prata politik med minst en ny person varje vecka inför valet
  • jag ska lyssna mer på andra och ställa många frågor!
  • jag ska uppmuntra människor att rösta på det parti som bäst stämmer överens med vad de tror på, och lotsar vidare till tester likt det här.

Sofia Zackrisson
Verksamhetsutvecklare
DemokratiAkademin

logo_makten_ar_din_regnbage_fyrkant

Speak Your Mind

*