Att vara del av att samtala fram en ny värld

IMG_5383

Följande text är ett tal som hölls av Anette Pettersson, chef för DemokratiAkademin, på releasen av jubileumsboken ”Att samtala fram en ny värld – om konsten att förverkliga demokrati genom mänskliga rättigheter” på ABF-huset i Stockholm 19 mars 2015. Läs mer om boken och beställ den här. 

DemokratiAkademin är ett nätverk som startade 1993. Genom åren har vi haft cirka 150 olika samverkande i nätverket, idag 2015 är vi 33 stycken aktiva samverkande över hela landet.

Vi firar mer än 20 år. För att fira detta har denna bok tagit form, med Leif Ericsson som redaktör.

Syftet med nätverket är att omsätta demokratins teori till praktik. Att omsätta demokratins teori till praktik, vad innebär det?

Demokratins grundtanke bygger på att vi är en välkomnande grupp som bestämt att vi är just en grupp. Vi har ett förhållningssätt som bygger på allas lika värde. I dag kan vi säga att det bygger på mänskliga rättigheter, och i och med det nolltolerans mot diskriminering i vår grupp. I vår grupp har alla en röst.

I dag är demokratitanken superaktuell, inte minst för att motverka rasismens framväxt. Mitt eget engagemang bygger på att verka genom aktivt engagemang kring frågor som är för oss gemensamma, med ett demokratiskt förhållningssätt. För mig är ett samhälle där demokrati och mänskliga rättigheter fungerar i varje medmänniska det enda som kan motverka rasism och diskriminering.

För att kunna vara en medspelare i ett sådant samhälle, behöver alla kunskap om vardagens praktik, hur man gör för att hålla demokratin levande. I dag har vi i Sverige säkerställt detta i mångt och mycket i våra lagar och regler. Men juridiken räcker inte hela vägen. Så vad behöver vi göra som demokratiaktivister?

Detta är mina tre förslag:

  1. Ta vara på historien, och se till att våra erfarenheter alltid finns med oss i det vi gör. Den exposé över tankar kring demokrati som vår jubileumsbok utgör, är ett sätt att ta tillvara på historien.
  2. Se till att vara aktiv i kunskapsöverföringen om demokrati och mänskliga rättigheter. Att ge ”demokratisk skicklighet” till de som vi möter i vår vardag börjar med ditt och mitt förhållningssätt. Det kan vara så enkelt som att sprida godhet och värme.
  3. Att var och en av oss synliggör demokratins utmaningar, och verkar för att anta dessa utmaningar. Att inte blunda för svårigheterna i demokratin, är en förutsättning för att demokrati och mänskliga rättigheter upprätthålls och utvecklas. Här kan ni alla använda boken som en utgångspunkt för samtal på de arenor där ni verkar.

Att genom DemokratiAkademin få vara en del av att hålla demokratidiskussionen i Sverige och i världen levande är jag mycket stolt över – lika stolt är jag över att vara del av den energi och kunskap som gått in i ”Att samtala fram en ny värld”.

– Anette Pettersson

Speak Your Mind

*