Barnrättsperspektivet och ungdomspolitiken

IMG_3570

 

Snart blir FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag.

Det pågår en statlig utredning som tittar på hur barnkonventionen ska bli svensk lag. Utredningen ska vara färdig den 28:e februari och då ska det inte råda några tvivel om vem som har ansvar för att rättigheterna ska tillgodoses. Idag har många kommuner, landsting och myndigheter strategier för implementering av barnrättsperspektivet i sina verksamheter, men långt ifrån alla. DemokratiAkademin har jobbat mycket med organisationer och kommuner i deras arbete att ta fram hållbara arbetssätt för att barnrättsperspektivet ska genomsyra verksamheterna. Det är ett arbete som kräver att såväl politiker, som chefer, barn och unga och tillsammans med de vuxna som i sin yrkesroll möter dem får kunskap och metoder.

Vi möter ofta en syn om att det är självklart att vi jobbar med barnrättsperspektivet- vi jobbar ju med barn! Tyvärr är det ofta ett hinder för att implementera barnrättsperspektivet, då det inte alls är självklart utan en kunskapsfråga. Det krävs ett konkret och aktivt arbete att ta fram och genomföra strategier för att arbetet ska ge effekt. Grundläggande är att alla berörda ska ha god kunskap om barnets rättigheter. Hur många i din verksamhet har god kunskap om barnets rättigheter?

När barnkonventionen blir svensk lag, är ni redo då? DemokratiAkademin välkomnar lagen och ser fram emot att läsa vad utredningen kommer fram till behövs för att lagen ska implementeras. Vi har länge jobbat med att utbilda kommunal förvaltning, organisationer och barn- och unga i barnrättsperspektivet i praktiken. Hör av dig om du vill veta mer, vi kanske kan göra något ihop.

Titta på den här filmen som Barnombudsmannen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har tagit fram. De har också en grundläggande översikt om strategiarbete för att implementera barnrättsperspektivet och ungdomspolitiken på sin hemsida.

Speak Your Mind

*