DemokratiAkademin släppte sin jubileumsbok "Att samtala fram en ny värld" under Vestlunddagarna 19-20 mars.

Boksläpp och folkbildningskonferens

IMG_5384

Brian Palmer och Leif Ericsson på releasekvällen på ABF-huset

DemokratiAkademin var i år stolta medarrangörer, tillsammans med Föreningen för folkbildningsforskning, till Vestlunddagarna på Tollare folkhögskola, med tema ”Demokratisera demokratin” och som i år hade fokus på frågan om yttrandefrihetens gränser. Under torsdagen lyssnade vi bland annat till Anne Kaun från Södertörns högskola, som har forskat på proteströrelsers användning av sociala medier. En viktig påminnelse om att ”nya” medier alltid har varit sociala och alltid gett en röst till människor som inte haft någon tidigare.

Vi fick också bli väckta av och njuta av en berättarsalong med Göran Hemberg. Hur fördjupar vi demokratin på hemmaplan och vad spelar de personliga valen för roll? Torsdagen bjöd också på en viktig föreläsning av Thomas Hammarberg, som bland annat varit Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Han gav en allvarlig bild av situationen för världens människorättskämpar men gav oss också hopp och verktyg för praktisk handling, bland annat när det gäller situationen för tiggare och EU-migranter i Sverige.

På torsdagkvällen var det dags för release för DemokratiAkademins jubileumsbok ”Att samtala fram en ny värld” på ABF-huset. Anette Pettersson och Leif Ericsson, en av initativtagarna till DemokratiAkademin och redaktör för boken, presenterade hur nätverket en gång startades och hur boken blev till, och en av våra författare, Brian Palmer, talade utifrån sin text om civilt mod. Även Arne Ruth och Ola Larsmo talade under kvällen om yttrandefrihet, litteratur och media.

IMG_5390

Gerhard Holmgren från Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, Anette Pettersson från DemokratiAkademin och Gösta Vestlund i det avslutande panelsamtalet.

Under fredagen diskuterades kultur, konst, demokrati och tillgänglighet under ledning av Henrik Teleman som bland annat startade Virserums konsthall. Vestlunddagarna avslutades med ett panelsamtal med DemokratiAkademins Anette Pettersson och Gösta Vestlund själv – seminariet var denna folkbildningslegendars hundraårspresent, och andra året det genomförs är han fortfarande i allra högsta grad aktiv i debatten. Vestlund menar att vi i det offentliga samtalet behöver ”en djupare grund för reaktion, som bygger på analys, insikt och överblick”. Det känns stort att vara del av arbetet som verkar för att alla ska få just detta, och vi ser fram emot nästa års Vestlunddagar, 14-15 april 2016.

Här kan du läsa mer om eller beställa ”Att samtala fram en ny värld”!

Håll koll på Vestlunddagarnas hemsida för uppdateringar om nästa års konferens!

Speak Your Mind

*