Har inte gamla och sjuka mänskliga rättigheter?

Allmänna förklaringen fyller 70 år, men sjuka, äldre människor berövas systematiskt sina mänskliga och medborgerliga rättigheter i Sverige. I en artikel i Ordfront magasin från hösten 2018 beskriver journalisten Lars Björk ett system där vårdtagarna är närmast rättslösa, anhöriga tvingas till oavlönat arbete, och en tandlös tillsynsmyndighet mest konstaterar eländet och rycker på axlarna.

Ordfront uppmärksammar den internationella dagen för mänskliga rättigheter, den 10 december, med ett samtal om äldres och sjukas mänskliga rättigheter. I samtalet, som hålls tillsammans med Birkagården i Stockholm, deltar journalisten Lars Björk och riksdagsledamöterna Barbro Westerholm (L) och Thomas Hammarberg (S). Samtalet kommer att modereras av Ordfronts generalsekreterare Anna Wigenmark.

Foto: Pixabay

Lars Björk har som anhörig fått erfara hur äldreomsorgen, kommuner och landsting brister i sitt arbete för att upprätthålla rättigheter som unga och friska människor har tillgång till.

Barbro Westerholm är ledamot för Liberalerna i riksdagen. Under 70-talet arbetade hon som medicinsk expert vid Apoteksbolaget samt som medicinalråd vid socialstyrelsen, där hon senare blev generaldirektör. Hon var också ordförande för Sveriges Pensionärsförbund 1999–2005 och ingick 2005 i Humanisternas förbundsstyrelse.

Thomas Hammarberg är nybliven riksdagsledamot för Socialdemokraterna och sitter i Europarådets svenska delegation. På 70-talet var Hammarberg ordförande för Amnesty Internationals svenska sektion och har även varit generalsekreterare för Rädda Barnen Sverige, samt FN-rådgivare för mänskliga rättigheter i Europa, Centralasien och Kaukasus. Mellan 2006 och 2012 var han Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

När? 10 december kl. 10-11.30

Var? Birkagården, Karlbergsvägen 86 B i Stockholm

Vänligen OSA till info(a)ordfront.se senast fredag den 7 december.
Samtalet arrangeras av Ordfront i samarbete med Birkagården.

Speak Your Mind

*