Välkomna till Vestlunddagarna 19-20 mars

DemokratiAkademin är i år stolta medarrangörer till Vestlunddagarna, och hoppas att många av våra vänner och samverkande tar chansen att delta i denna unika konferens om demokrati och folkbildning.

Athena Farrokhzad berättar om sitt författarskap och läser ur sin lyrik på årets Vestlunddagar.

Athena Farrokhzad berättar om sitt författarskap och läser ur sin lyrik på årets Vestlunddagar.

Gösta Vestlund. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren, Tidningen Accent

Gösta Vestlund. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren, Tidningen Accent

 

 

 

 

 

 

Vad ger man till en folkbildningslegend i 100-årspresent? Gösta Vestlund har varit aktiv inom folkbildningen sedan 1930-talet, som elev, som lärare på ett flertal folkhögskolor och som rektor på Tollare folkhögskola, därefter som inspektör för folkhögskolorna och undervisningsråd på Skolöverstyrelsen. Han har även utgivit en rad böcker om folkbildning och demokrati, och är fortfarande verksam.

Till Vestlunds 100-årsdag 2013, samlades medel in för att att användas till ett återkommande seminarium i hans anda. Demokrati och folkbildning var det givna temat, och resultatet blev Vestlunddagarna.

Årets konferens har fokus på yttrandefrihetens gränser i kulturliv och media. Bland de inbjudna märks Tomas Hammarberg, som kommer att tala om kampen för mänskliga rättigheter i diktaturer, och Athena Farrokzhad som berättar om sitt författarskap. Ytterligare perspektiv på yttrandefrihet ger bland andra Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN och publicisten Arne Ruth.

Vestlunddagarna är ett unikt tillfälle för aktiva inom folkhögskolor, studieförbund och frivilligorganisationer att diskutera de värden som ligger till grund för folkbildningen.

– I dag finns inget annat återkommande forum inom folkbildningen där man får chansen att fördjupa sig i demokratifrågor, säger Tore Persson ur arrangörsgruppen för Vestlunddagarna. För de som arbetar på studieförbund eller folkhögskola är det lätt att vardagen tar överhanden. Man tar sig inte tid att fråga: varför finns folkbildningen överhuvudtaget?

I ljuset av den senaste tidens världshändelser är frågor om yttrandefrihet naturligtvis än mer aktuella. Behovet av ett sansat och fördjupat samtal är kanske större än någonsin, något som kan verka som ett skräddarsytt uppdrag åt folkbildningen.

– Vi hoppas att vi kan skapa en arena för samtal som ger ringar på vattnet, säger Tore Persson, som hoppas att många drar nytta av det rabatterade priset för arbetsplatser som skickar mer än en deltagare.

– Det är en medveten tanke för att man ska bli mindre ensam när man kommer tillbaka till sin verksamhet med nya idéer, för att samtalet ska kunna fortsätta.

Tore Persson hoppas också att Vestlunddagarna, förutom att erbjuda nya insikter om folkbildning och demokrati, ska vara en mötesplats där personliga kontakter kan leda till nya möjligheter till samverkan mellan folkrörelser, organisationer, folkhögskolor och studieförbund.

Vestlunddagarna med tema ”Demokratisera demokratin” äger rum 19-20 mars på Tollare folkhögskola. För program, information och anmälan, se https://vestlunddagarna.wordpress.com/. Anmälan kan också skickas direkt till info@tollare.org.

Vestlunddagarna arrangeras av Föreningen för folkbildningsforskning i samarbete med Tollare folkhögskola, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, DemokratiAkademin och ABF Stockholm.

Under Vestlunddagarna släpper även DemokratiAkademin sin jubileumsbok ”Att samtala fram en ny värld”. Alla konferensdeltagare får ett ex av boken. Release och mingel blir på ABF-huset i Stockholm torsdag 19 mars kl 18.45.

Speak Your Mind

*